Srbija Vesti iz Srbije

Žandarmi novosadskog odreda na proslavi Dana i gradske slave Sremske Mitrovice


Naslovna fotografija

Objavljeno u rubrikama: Vesti Foto: specijalne-jedinice.com

Povodom proslave gradske slave i Dana Sremske Mitrovice 10. novembra na Trgu Ćire Milekića u centru grada organizovano je druženje policijskih službenika Žandarmerije Republike Srbije i građana.

Pozivu grada odazvali su se pripadnici Specijalističke jedinice Odreda Žandarmerije u Novom Sadu, koji su već treću godinu uzastopno gosti grada ovim povodom. Prema rečima žandarma, Mitrovčani su izuzetni domaćini, a jednodnevno druženje sa građanima, posebno najmlađima, uvek protekne u sjajnoj atmosferi.

Oko dvadeset policijskih službenika novosadskog odreda su na delu trga i u obližnjem gradskom parku postavili taktičko – tehnički zbor u okviru kojeg su predstavili deo opreme na zaduženju pri odredu, odnosno montiranjem alpinističkih užadi po drveću u parku omogućili zainteresovanim klincima da steknu nova iskustva. U delu zbora gde je bilo izloženo naoružanje i oprema odreda, građani su imali priliku da vide sisteme i sredstva koji se upotrebljavaju u okviru obuke policijskih službenika, odnosno pri izvršavanju službenih dužnosti.

Foto: specijalne-jedinice.com

Sistem „HK MP5 A3“ sa teleskopskim kundakom. Foto: specijalne-jedinice.com

Tako su predstavljeni automati (eng. submachine gun) nemačkog proizvođača „Heckler & Koch“, u modelima „MP5 A2“ sa fiksnim, „MP5 A3“ sa teleskopskim kundakom, skraćena varijanta oznake „K“, svi u kalibru 9 mm. Sistemi ove serije su još uvek[1] neprikosnoveni u upotrebi u uslovima bliske borbe u urbanoj sredini (eng. Close Quarters Battle – CQB). U kategoriji automatskih pušaka[2] žandarmi su predstavili više sistema, uglavnom različitih varijanti ruskog sistema „kalašnjikov“.

Foto: specijalne-jedinice.com

Različiti sistemi „kalašnjikova“ na zaduženju pri novosadskom odredu. Foto: specijalne-jedinice.com

Pri jedinicama Žandarmerije upotrebljavaju se sistemi proizvođača „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Zastava M-21 S“, sa nosačima „Picatinny“ šina u standardnoj verziji i kalibru 5,56 mm. Srpski proizvođač je pomenuti sistem namenio jedinicama specijalne namene, a žandarmi su izložili pušku u konfiguraciji sa „red dot“ nišanom proizvođača „UTG“, odnosno jurišnim rukohvatom proizvođača „Tdi Arms“ iz Izraela.
Primer konfiguracije opreme za izvođenje antiterorističkih dejstava.
Odmah pored mogle su se primetiti puške „Zastava M-70 AB 2“, zatim istočnomemačka „AK 47“, pa „Zastava M-70 AB 1“, sve u kalibru 7,62x39 mm. Model „AB 2“ je bio predstavljen u izrazito modifikovanoj konfiguraciji za potrebe CQB. Uz montirani teleskopski kundak proizvođača „UTG“, na oružju su se mogli videti i „UTG“ nosači „Picatinny“ šina sa montiranim refleksnim nišanom, jurišnim rukohvatom i ergonomskim oblogama pothvata, sve od pomenutog proizvođača. Svakako atraktivan bio je i „Colt M-4 A-4 Commando“ u kalibru 5,56 mm, sa teleskopskim kundakom „UTG“, šinama „CAA“, refleksnim nišanom „Aimpoint CompM3“, taktičkom lampom „CAA TC1“ i rukohvatom „CAA FGA“. Od ostale opreme, žandarmi su izložili elemente balističke opreme, taktičke štitove i šlemove, različite metalne alate koji se koriste pri izvođenju upada za savladavanje prepreka, elemente alpinističke opreme uglavnom od američkog proizvođača „PETZL“ i dr.

Za građane uvek atraktivan bude i deo zbora u kojem se predstave specijalisti snajperizma. Tako su ovom prilikom specijalisti predstavili različite vrste opto-elektronskih uređaja, posebne municije koja se upotrebljava za gađanja, a od sistema vatrenog oružja predstavili su „Zastava M-69“ u 7,92x57 mm, „Zastava M-93 Crna strela“, u kalibru 12,7 mm i „Steyr Tactical Elite“ u .308 Winchester, sve puške sa sistemom manuelnog repetiranja, zatim poluautomatske sisteme „Zastava M-76“, u 7,92x57 mm, „Heckler & Koch G33 S1“ u kalibru 5,56 mm, „SIG Sauer 716“ sa „Magpul PMAG M2 20 LR“ okvirima i u 7,62x51 mm NATO. Među izloženim optičkim nišanima dominirali su „KAHLES K-312 3x12-50“.U popodnevnim časovima žandarmi su izveli pred okupljenim građanima i dinamički upad u improvizovanu prostoriju. Radi efektivnije demonstracije šestorica pripadnika su se podelili u dve tročlane grupe i izveli „upad“ iz dva pravca. Imajući u vidu prisustvno mališana, žandarmi su upad izveli sporijim tempom, bez upotrebe manevarske municije i pirotehnike. Nakon demonstracije i više mališana se uz asistenciju raspoloženih žandarma i noseći njihovu opremu oprobalo u „hapšenju loših momaka“, a potom i fotografisalo sa pripadnicima SPJ.

U večernjim satima žandarmi su se zahvalili organizatoru na pozivu i sjajnom gostoprimstvu, te poželeli i da se naredne godine druže u sjajnoj atmosferi.

[1] Prvi sistemi serije „MP5“ razvijeni su i promovisani početkom šesdesetih godina!
[2] U upotrebi je i nepravilan naziv „jurišna puška”, najverovatnije od engleskog naziva „assault rifle“. Juriš predstavlja realnu manevarsku radnju, a ne vrstu sistema ili princip rada vatrenog oružja. Dodatno, oružje ove vrste se, naravno, ne upotrebljava samo pri izvođenju juriša ili napada.

Tekst je autorsko delo administratora sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole administracije, podložno je tužbi.

© specijalne-jedinice.com | Sva prava zadržana | Pravila korišćenja