AUTOMATSKI BACAČ GRANATA „ZASTAVA M93“

Sistem konstruisan na osnovu platforme „AGS-17“, sovjetske proizvodnje, koja su se tokom rata u Avganistanu pokazala kao robusno, pouzdano oružje u ekstremnim klimatsko-terenskim uslovima, odnosno kao odlično sredstvo direktne podrške pešadijskim formacijama.

CoverPhoto

Sistem „M93“ spregnut na lakooklopljeno borbeno vozilo „hamer“. : specijalne-jedinice.com

Automatski bacač granta „Zastava M93“ je pešadijsko oružje namenjeno za uništavanje otkrivene i zaklonjene žive sile[1] na daljinama do 1700 m, kao i za uništavanje lakooklopljenih borbenih vozila i druge tehnike na daljinama do 1000 m.

Automatski bacač granata „Zastava M93“ funkcioniše po principu povratnog trzaja i predstavlja veoma pouzdano oružje u ekstremnim klimatskim i terenskim uslovima. Režim paljbe je isključivo automatski, a brzina paljbe se može podešavati potrebama na terenu, od 50 do 400 granata u minuti. Manja brzina paljbe (65-70 granata u minuti) najčešće se koristi za precizno gađanje pojedinačnih ciljeva. Veća brzina paljbe (do 170 granata po minuti) koristi se za gađanje pešadijskih formacija, raspoređenih ciljeva, odnosno pokrivanje prostora veće površine. Vertikalno polje dejstva je u rasponu od -5° dо +70°, dok je horizontalno pod uglom od 30°. Unutrašnjost cevi je hromirana i ožljebljena udesno, što se pozitivno odražava na radni vek i preciznost oružja.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
1305 300 50-400

Automatski bacač granata M93 30 mm, Zastava oružje. URL (26.9.2020).

Punjenje se obavlja iz redenika kapaciteta 29 metaka, smeštenog u municijsku kutiju. Uz automatski bacač granata „M93“ isporučuje se i nišanski uređaj „NSBG-1“, koji omogućava direktno, poludirektno ili indirektno gađanje.

CoverPhoto

Sistem „M93“ spregnut na motocikl quad 4×4. : specijalne-jedinice.com

ABG „Zastava M93“ upotrebljava granate kalibra 30 mm koje mogu biti sa projektilima parčadnog dejstva, kumulativnog dejstva, odnosno vežbovni projektili. Sistem je postavljen na tronožno postolje, čija konstrukcija omogućava brzu promenu položaja dejstva.

Zavisno od taktičkih potreba automatski bacač granata može se upotrebiti kao samostalno oružje, odnosno montirati na različite tipove specijalizovanih vozila, ili plovila.

[1] Posebno ciljeva koji se nalaze iza prirodnih prepreka, na primer, u uvalama.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.