DOOR RAIDER

Sistem „Door Raider“ namenjen je savladavanju materijalnih prepreka različitih vrsta u situacijama kada je to potrebno izvršiti u što kraćem vremenu. U praksi se vrlo brzo pokazao efikasnim i pouzdanim alatom, te ga danas koriste mnogi upadni timovi elitnih policijskih i vojnih snaga, a zastupljen je i među spasilačkim službama.

CoverPhoto

Pripadnici SAJ uvežbavaju upotrebu sistema Door Raider za probijanje blindiranih ulaznih vrata. : Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sistem „Door Raider“ u standardnoj verziji može se koristiti za probijanje zaključanih, blindiranih, ili na drugi način barikadiranih vrata i prolaza. Čine ga hidraulična pumpa, crevo, osnovni i pomoćni teleskopski cilindri koji se zglobnim spajanjem mogu preklapati.

Montiranje cilindara na barikadirani prolaz može se izvršiti vertikalno i horizontalno u odnosu na prolaz. U prvom slučaju cilindri se spajaju četvorougaonom pločom, preko koje se prenosi pritisak na prepreku i vrši probijanje, i koja se ručno može jednostavno zameniti. Probijanje se može izvršiti i jednim cilindrom na čiji kraj je postavljena ploča. U slučaju horizontalnog montiranja, cilindar se oprema čeličnim valjkom čijim se potiskivanjem vrši probijanje. Samo probijanje se vrši bez udaraca, postepeno i konstantnim pritiskom na površinu prepreke. Sila pritiska od maksimalnih 70 kN se postiže radom hidraulične pumpe, koja se napaja punjivom baterijom od 12 V i može raditi oko 30 minuta pre nego što joj zatreba punjenje.[1] Kompaktnih dimenzija i prihvatljive mase (oko 20 kg) pumpa se može prenositi u ruci ili na leđima.

Hidraulična pumpa se preko creva povezuje sa cilindrom koji je u donjem kraju opremljen usadnikom za crevo. Cilindri su opremljeni ručkama radi lakšeg nošenja, dok su na svakom kraju zavarene četvorougaone platforme radi bolje stabilizacije prilikom montiranja. U okviru standardne opreme isporučuju se i tri dodatna nastavka koja omogućavaju postavljanje sistema u različitim situacijama (na primer, kada se ispred prolaza nalaze stepenice ili udubljenja). Radi smanjivanja buke prilikom rada, svi pokretni delovi cilindra obloženi su gumom. Na zahtev kupca, pored standardne crne, cilindri i kutija pumpe se mogu isporučiti i u drugim bojama, ili maskirnim šarama. U visokorizičnim situacijama, nakon postavljanja na prepreku, sistemom se može upravljati i daljinskim upravljačem do 30 metara razdaljine.

Modularnost sistema uvećana je i nastavcima za sečenje, širenje, kao i teleskopskim merdevinama, koji se isporučuju na zahtev kupca. Nastavci postaju funkcionalni kačenjem na crevo hidraulične pumpe.

Nastavak za širenje dolazi u dve varijante, „E300P“ i „E500P“ i može se iskoristiti za širenje rešetki, otvaranje spuštenih vrata, ili u drugim situacijama u kojima je potrebna sila potiska. Kraci nastavka mogu se raširiti do 300 mm uz silu od 36 kN kod modela „E300P“, ili do 500 mm uz silu od 20 kN kod modela „E500P“.

Nastavak za sečenje takođe dolazi u dve varijante, „LD1P“ i „BP1P“. Oštrice za sečenje mogu se raširiti do 250 mm, a sečenje se vrši maksimalnim pritiskom od 305 kN.

Modularnost sistema „Door Raider“ i njegova efikasnost[2], kao i činjenica da ne stvara intenzivnu buku prilikom upotrebe, učinili su ga sastavnim delom specijalističke opreme mnogih elitnih formacija, među kojima su i elitne jedinice srpske policije.

[1] Punjenje baterije traje oko četiri sata.
[2] Probijanje blindiranih vrata najčešće se izvršava za manje od 20 sekundi.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.