HECKLER & KOCH MP5

Čuvena serija automata „MP5“ na tržištu je prisutna više od pola veka, a razvijena je na osnovu puščanog sistema „G3“, početkom šesdesetih godina, u okviru „Projekta 64“[1]. Danas se po licenci proizvodi u preko 30 verzija, a nemački modeli u upotrebi su u velikom broju policijskih i vojnih formacija u svetu.

CoverPhoto

Detalj sa obuke specijalaca novosadskog odreda Žandarmerije. : specijalne-jedinice.com

Odlična balansiranost masa, ergonomska rešenja, kompaktne dimenzije, pouzdanost u radu i preciznost paljbe čine nemačke automate odličnim izborom za taktičko-borbenu upotrebu u uslovima urbane bliske borbe. Oružje se jednostavno održava i rasklapa, a primarno je namenjeno uništavanju žive sile na distancama do 200 metara.

Cev automata je izrađena od čelika, metodom hladnog kovanja i zavarena je za sanduk. Unutrašnjost je hromirana i ožlebljena udesno, obezbeđujući korak uvijanja u razmeri 1:254 mm (1:10 inča).

Za razliku od mnogih sličnih sistema, ovaj automat opaljuje iz pozicije zabravljenog zatvarača, što uvećava preciznost, odnosno kontrolu paljbe.

Princip bravljenja pomoću valjka (tzv. roller-lock sistem) drži zatvarač zabravljenim sve dok zrno ne napusti cev automata.

Mehanički nišani su fiksni i diopterskog tipa, usled čega radnja nišanjenja odgovara prirodi ljudskog oka. Prednji je kružnog, zadnji cilindričnog oblika i može se podešavati na četiri distance, 25, 50, 75 i 100 metara preko kružnih otvora različitih veličina[2] na cilindru.

Otvor za izbacivanje čaura ostavljen je sa desne strane sanduka, a hranjenje dolazi iz dvorednog, zakrivljenog (u upotrebi su i pravi okviri koji umanjuju mogućnost glavljenja) i odvojivog okvira kapaciteta 15/30 metaka. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je odmah iza njega, sa zadnje strane usadnika.

CoverPhoto

Sistem „HK MP5 A3“ sa montiranim holografskim „EOTech“ nišanom, šinama i jurišnim rukohvatom proizvođača „FAB Defense“. : specijalne-jedinice.com

Režim rada sistema „HK MP5“ bira se promenom položaja regulatora paljbe koji je primarno postavljen na levoj strani, iznad ergonomskog rukohvata, a na zahtev kupca može se postaviti sa obe strane. Poluga regulatora je odlično profilisana i lako dostupna, te joj strelac može pristupiti bez sklanjanja šake sa rukohvata. Svi modeli serije „MP5“, predviđeni za službenu upotrebu, dozvoljavaju ukočeni režim, zatim poluautomatsku i automatsku paljbu, a zavisno od modela[3], mogući su i kratki rafali od 3 metka. Režimi su označeni ili slovima („S“ označava ukočen režim, „E“ jedinačnu paljbu, „F“ rafalnu paljbu) , ili piktogramima u boji (simboli bele boje označavaju ukočen režim, dok oni crvene ostale režime rada).

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
550 sa uvuč. kund. [A3] 225 [A3] 800 [A3]

MP5 | Technical Data, Heckler & Koch. URL (31.10.2020).

Ručica za zapinjanje zatvarača smeštena je sa leve strane sanduka, kod obloge cevi. U standardnom setu obloga cevi je izrađena od kvalitetnog polimera, odlično je ergonomski oblikovana, te obezbeđuje udoban hvat strelcu. Na zahtev kupca, proizvođač može isporučiti i obloge sa nosačima „Picatinny“ šina, postavljenih po principu 3-6-9-12. Takođe, metod pričvršćivanja obloge za oružje dozvoljava i njeno jednostavno skidanje i zamenu, shodno afinitetima korisnika.

Kod modela „HK MP5 A2“ i „HK MP5 A4“ kundak je fiksan i izrađen od kvalitetnog polimera. Modeli „HK MP5 A3“, odnosno „HK MP5 A5“ imaju teleskopski kundak, koji se može podesiti na tri dužine.

Pored pomenutih, na tržištu su prisutne i verzije sa integrisanim prigušivačem pucnja „HK MP5 SD3“ i novija „SD6“, kao i skraćene verzije „HK MP5 K“, koje su usled izražene kompaktnosti pogodne i za prikriveno nošenje, stoga mogu imati primenu i prilikom obavljanja zadataka i poslova bliske zaštite određenih lica.

[1] Rad na projektu je počeo tokom 1964. godine, te otuda i naziv.
[2] Najmanji otvor predviđen je za distance do 25 metara, najveći za distance do 100 metara.
[3] Na primer, noviji modeli „A5“ dozvoljavaju i kratke rafale od 3 metka.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.