HECKLER & KOCH UMP

Od pojave na tržištu do danas, čini se da nemački sistem „HK MP5“ još uvek nema dovoljno kvalifikovanog konkurenta koji bi ga, eventualno, nadmašio u taktičko-borbenim performansama. Decenijama su proizvođači nudili „nova“ rešenja, ali izgleda da serija „MP5“ još uvek ostaje neprikosnovena u kategoriji automata. Kao moguću alternativu i sam „Heckler & Koch“ je krajem devedesetih ponudio sistem „UMP“.

CoverPhoto

Detalj sa vatrene obuke pripadnika „Kobri“. : specijalne-jedinice.com

Sistem HK UMP (Universal Machine Pistol) promovisan je kao potencijalna zamena legendarnoj seriji „MP5“, koja je na tržištu prisutna pola veka. Sistem „HK UMP“, vizuelno i konstrukcijski sličan seriji „MP5“, prvenstveno je namenjen službenim licima policijskih i vojnih formacija. Dobrih karakteristika, jednostavnije konstrukcije i osetno jeftiniji, čini se kao dobar izbor, posebno za formacije koje ne raspolažu značajnijim finansijskim sredstvima.

Automat „HK UMP“ funkcioniše po principu slobodnog zatvarača koji dejstvuje iz prednjeg (zatvorenog) položaja. Na tržištu je prisutan u tri osnovna pištoljska kalibra 9×19 mm Parabellum, .45 ACP i .40 S&W. Kao i serija „MP5“, prvenstveno je namenjen za blisku borbu u urbanim uslovima, a odlikuje se dobrim ergonomskim rešenjima i balansiranošću masa, preciznošću paljbe[1] i pouzdanim radom.

Radi uvećanja trajnosti oružja i smanjenja ukupne mase, ram i većina spoljašnjih delova izrađeni su od kvalitetne polimerske plastike, ojačane staklenim vlaknima, dok su samo oni najvažniji delovi izrađeni od čelika. Čelična cev je izrađena hladnim kovanjem, ožljebljena udesno, hromirana i opremljena navojem za montiranje prigušivača pucnja.

Oružje se jednostavno rasklapa i lako održava.

CoverPhoto

Detalj sa vatrene obuke pripadnika „Kobri“. : specijalne-jedinice.com

Polimerski kundak se može preklapati udesno i u preklopljenom položaju ne ometa rukovanje oružjem.

Iznad ergonomskog rukohvata smeštene su obostrane osnovne komande, pa je oružje dobro prilagođeno i levorukim strelcima. Selektor paljbe dozvoljava ukočen režim, jedinačnu i automatsku paljbu, a režimi su označeni uobičajenim obojenim piktogramima.

Branik obarača je dovoljno prostran da ne ometa rukovanje prilikom nošenja rukavica, dok je okidanje lagano i ujednačeno. Nakon ispaljivanja poslednjeg metka iz okvira, zatvarač ostaje u zadnjem (otvorenom) položaju.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
455 sa uvuč. kund. [9×19 mm] 200 [9×19 mm] 600 [9×19 mm]

UMP | Technical Data, Heckler & Koch. URL (31.10.2020).

Otvor za izbacivanje čaura smešten je sa desne strane sanduka, četvrtastog oblika i oivičen metalnim deflektorom o koji se čaure odbijaju u stranu, bez opasnosti po lice strelca. Nije opremljen zaštitnim poklopcem, već ga zatvara sklop zatvarača kada je u prednjem položaju.

Standardni okviri su izrađeni od kvalitetnih kompozitnih materijala, sa obostranim transparentnim prozorima kroz koje se može videti broj preostalih metaka. Automati HK UMP koriste okvire od 25 metaka u kalibru .45 ACP i 30 u kalibru 9×19 mm Parabellum i .40 S&W. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je sa zadnje strane usadnika i strelac joj može pristupiti ne pomerajući šaku sa rukohvata.

Ručica za zapinjanje zatvarača postavljena je sa prednje, leve strane sanduka kod obloge cevi.

Proizvođač nudi i modele za civilnu upotrebu, pod oznakom „HK USC“, koji dozvoljavaju poluautomatsku paljbu i ukočen režim, dok je kapacitet okvira proizvođač ograničio na 10 metaka. Kundak kod ovih modela je fiksan, a modeli namenjeni za američko tržište imaju i dužu cev[2] u odnosu na modele predviđene za službenu upotrebu.

[1] Usled hoda slobodnog, četvorougaonog i masivnog zatvarača oružje je nestabilnije pri paljbi u poređenju sa sistemom „HK MP5“.
[2] Radi ispunjavanja federalnih zakonskih normi o dužini cevi kod civilnih verzija oružanih sistema.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.