SIG SG 552 COMMANDO

Iskustva iz bliske borbe u urbanom okruženju (CQB) postavila su nove standarde u konstruisanju i proizvodnji savremenih automatskih pušaka. Usmeravajući pažnju na kompaktnost, dobru ergonomiju, balans i pouzdanost oružja u svim uslovima, konstruktori su tragali za rešenjima koja bi zadovoljila ove kriterijume na visokom nivou. U kategoriji ličnog primarnog pešadijskog naoružanja sistem koji se trenutno čini najefikasnijim jeste skraćena automatska puška, tj. karabin. Švajcarska platforma „SIG SG 552 Commando“ danas važi za izuzetno pouzdanu pušku, o čemu, pored ostalog, svedoči i okolnost da je sastavni deo opreme mnogih elitnih jedinica za specijalne namene.

CoverPhoto

Specijalisti ronjenja SAJ MUP R. Srbije opremljeni sistemima „SIG SG 552 Commando“. : TROE Production

Sistem „SIG SG 552 Commando“[1] predstavlja skraćenu verziju serije „552“ istog proizvođača. Oznaka „SG“ predstavlja skraćenicu od reči „Sturmgewehr“, koja u prevodu znači „olujna puška“.

Izrađuje se u kalibru 5,56×45 mm NATO, a funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova, sa rotirajućim zatvaračem kao sistemom bravljenja. Unutrašnji delovi mehanike su izrađeni od kvalitetnog čelika i hromirani, kao i cev, koja je šest puta ožljebljena udesno, sa korakom uvijanja od 178 mm[2]. Švajcarska reputacija o kvalitetu i preciznosti opravdana je i ovim projektom: svi delovi oružja, posebno okidačka grupa, odlikuju se odličnom završnom obradom. S obzirom da se radi o karabinu, cev je vidno skraćena, što prilikom upotrebe oružja uzrokuje značajniju buku prilikom paljbe i veoma upadljiv plamen na ustima cevi. Stoga je cev opremljena trokrakim razbijačem plamena, a korišćenjem razbijača praska dužine 265 mm bez adaptera nivo buke se sa nadzvučnim metkom smanjuje na nivo zvuka. Dodatno, zahvaljujući gasnom cilindru sa dva pomoćna kanala za odvođenje viška gasova, sprečeno je vraćanje barutnih čestica u lice strelca.

CoverPhoto

Atributi platforme „552 Commando“ čine je veoma dobrom opcijom za CQB. : Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sanduk puške je izrađen od eloksiranog, presovanog čeličnog lima, tvrdoće preko 50 Rokvela i potpuno je zatvoren. Sastoji se iz gornjeg i donjeg dela koji su spojeni klinovima i koje je potrebno izvući prilikom rasklapanja. U gornjem delu sanduka smešteni su nosač zatvarača sa klipom i rotacioni zatvarač. Potpuna zatvorenost sanduka čini ovo oružje prikladnim i za taktičko-borbenu upotrebu u vodenom okruženju.

Kundak je izrađen od kvalitetnog polimera, sa odličnim amortizerom trzaja. Preklopiv je udesno i dobro je fiksiran u oba položaja. Iznad rukohvata smešten je lako dostupni i obostrano postavljeni selektor paljbe. Omogućava četiri režima koji su obeleženi slovima i brojevima: belim „S“ označen je zakočen režim, crvenim brojem 1 označena je jedinačna, brojem 3 kratak rafal od tri metka, a brojem 20 rafalna paljba[3].

Karabini su na zaduženju i u elitnoj Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) MUP R. Srbije i upotrebljavaju se za sve vrste namenskih zadataka i poslova.

Branik obarača je četvrtastog oblika i može se sklopiti u obe strane, ukoliko strelcu ometa rukovanje. Obarač je kratkog hoda i ima dva kolena, dok je okidanje izuzetno lagano. Nakon poslednjeg metka zatvarač ostaje u zadnjem položaju.

Sa desne strane sanduka smešteni su otvor za izbacivanje čaura i ručica za zapinjanje zatvarača.

Okviri su izrađeni od kvalitetnog, providnog kompozitnog materijala i kapaciteta su 30 metaka. Mogu se spajati sistemom bravica, s tim što se ne preporučuje spajanje više od dva okvira istovremeno, kako bi kundak nesmetano mogao da se preklopi. Poluga za otpuštanje okvira nalazi se sa zadnje strane usadnika.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
504 sa prekl. kund. 226 700

SIG SG 550, Military Wiki. URL (12.9.2020).

Duž gornje strane sanduka postavljen je nosač sa standardnim „Picatinny“ šinama, kao i na prednjem rukohvatu sa donje i obe bočne strane puške. Šine su označene brojevima, kako bi strelac lakše mogao uvek na isto mesto da montira dodatnu taktičku opremu. Obloga cevi izrađena je od legure aluminijuma i ergonomski dobro rešena.

Na gornjoj strani sanduka postavljeni su i preklopivi mehanički nišani. Prednji je podesiv i po visini i po pravcu, dok je zadnji diopterski sa jednim kružnim otvorom za nišanjenje.

U okviru standardnog paketa osetno visoke cene, kupcima se nude i dodaci poput refleksnog nišana „red dot“, jurišnog rukohvata, prigušivača pucnja, kao i taktičke lampe „SureFire G2 Nitrolon“, odnosno pet okvira.

[1] Pune oznake „552-2P“.
[2] Na svakih 178 mm zrno napravi punu rotaciju oko svoje ose.
[3] Oznaka za rafal kao posledica što su okviri prethodnih modela bili kapaciteta 20 metaka.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.