ZASTAVA M21

Iako je projekat započet još 1997. godine, automatska puška „M 21“ je prvi put predstavljena javnosti avgusta meseca 2004. godine, kao zamena zastavinoj čuvenoj seriji „M 70“. Pred konstruktore izneti su zahtevi da novi sistem bude moderan, pouzdan i u skladu sa NATO standardima. Takođe, radi racionalizacije obuke, kao i troškova proizvodnje, odlučeno je da i novi projekat bude konstruisan po uzoru na sistem „kalašnjikov“.

CoverPhoto

Model „M21 S“, modifikovan za potrebe CQB. : specijalne-jedinice.com

Nakon petooktobarskih promena 2000. godine, Uprava pešadije Generalštaba je okupila tim konstruktora „Zastava oružje“, jednog od najznačajnijih preduzeća srpske namenske industrije , radi realizacije dela projekta „Vojnik 21“, konkretno izrade novog puščanog sistema. Polazna teza o uzimanju sistema „kalašnjikov“ kao uzora za novi projekat argumentovana je činjenicama da je gasni povratni mehanizam ovog sistema dokazano pouzdan, da se sistemi „kalašnjikov“ dobro prodaju na svetskom tržištu, kao i da su srpske oružane snage već upoznate sa pomenutim sistemom, te da bi implementacija novog oružja bila realizovana relativno brzo i uz racionalnije raspolaganje resursima.

Neki od kriterijuma postavljenih pred konstruktore predviđali su da nov sistem bude predviđen za kalibar 5,56 mm, odnosno opremljen nosačima standardnih „Picatinny“ šina.

Automatska puška „Zastava M-21“ funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač koji sprečava okidanje sve dok se zabravljenje ne izvrši u potpunosti. Vizuelno gledano, konstrukcija novog sistema veoma podseća na izraelski sistem „Galil“, odnosno južnoafrički „R-4“.

Čelična cev je izrađena hladnim kovanjem, a unutrašnjost cevi je ožljebljena udesno 6 puta, sa korakom uvijanja od 177,8 mm i hromirana, kako bi se obezbedili dugotrajnost i preciznost prilikom taktičko-borbene upotrebe. Na ustima cevi postavljen je skrivač plamena koji umanjuje intenzitet plamena prilikom paljbe i pomaže maskiranje položaja strelca.

Modeli serije „M21“ na zaduženju su u jedinicama srpske vojske i policije, kao i i u jedinicama Azerbejdžana, Jermenije, Kameruna, Iraka, Jordana, Perua, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Prateći tendencije proizvođača u svetu, konstruktori su u realizaciji novog projekta nacionalne namenske industrije u većoj meri koristili i kompozitne materijale. Tako su obloga cevi puške, kundak i rukohvat izrađeni od polimerske plastike.

Otvor za izbacivanje čaura smešten je sa desne strane sanduka, zajedno sa ručicom za zapinjanje koja je sastavni deo zatvaračkog bloka, te prati njegov hod prilikom paljbe. Promena režima rada se obavlja obostranom polugom i moguća je jedinačna, označena slovom „J“, odnosn rafalna, označena slovom „R“. Regulator je smešten identično modelima serije „Zastava M 70“, a po uzoru na modele „kalašnjikova“[1] i u gornjem položaju blokira mehanizam za okidanje (označen slovom „U“).

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
750 sa prekl. kund. [A] 460 [A] 600 [A]

AP M21A/M21S, Zastava oružje. URL (12.9.2020).

Kutijasti okviri izrađeni su od aluminijumske legure i kapaciteta su 30 metaka, poređanih u dva reda. Poluga za otpuštanje nalazi se sa zadnje strane usadnika, što je rešenje karakteristično za sisteme „kalašnjikov“.

Preklapajući kundak izrađen je od polimera, a u zadnjem delu je umetnut amortizer trzaja koji pomaže kontrolu paljbe i pozitivno se odražava na preciznost.

Sa gornje strane sanduka smešten je zadnji fiksni mehanički nišan, dok je prednji postavljen na cev. U okviru standardnog kompleta kupcima se nude nišani opremljeni tricijumskim cevčicama što omogućava nišanjenje u uslovima smanjene vidljivosti.

Zavisno od terenskih potreba, na pušku se može montirati i potcevni bacač granata kalibra 40 mm, model „BGP 40 mm“, koji potpisuje isti proizvođač.

[1] Iznad rukohvata i lako je dostupan.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.