CZ 75 SP-01 SHADOW

Prošlo je više od 40 godina otkako je prvi put predstavljena sigurno najbolja serija čeških poluautomatskih pištolja, oznake „CZ-75”, a do danas sistem po licenci proizvodi više od dvadeset proizvođača širom sveta. Razvoj tržišta tokom godina postavljao je nove izazove pred konstruktore, pa je „Česká Zbrojovka” tokom novog milenijuma ponudila nekoliko odličnih serija. Jedna od takvih serija je i „SP-01”, namenjena za službenu upotrebu, a među modelima posebnu pažnju treba posvetiti sistemu „CZ-75 SP-01 Shadow”.

CoverPhoto

Detalj sa vatrene obuke prikadnika „Kobri”. : specijalne-jedinice.com

Poluautomatski pištolj CZ 75 SP-01 Shadow konstruisan je prvenstveno za službenu upotrebu (eng. Service Pistol), ali i za potrebe takmičara u preciznom i praktičnom streljaštvu. U praksi je danas ipak najzastupljeniji među takmičarima praktičnog streljaštva, jer za potrebe službenih lica, posebno pripadnika jedinica za specijalne namene, konstrukcija pištolja ipak nije optimalna, usled veće mase i gabaritnijih dimenzija, u poređenju sa mnogim drugim sistemima namenjenim za službenu upotrebu.

Češki konstruktori su tokom rada na ovom projektu kao savetnike imali iskusne takmičare Angusa Hobdela (eng. Angus Hobdell) i Adama Tuka (eng. Adam Tyc), koji su kasnije upravo ovim modelima beležili velike uspehe na takmičenjima.

Kao što mu naziv kaže, „CZ 75 SP-01 Shadow” rađen je po uzoru na slavnu seriju CZ 75, uz par izmena u rešenjima konstrukcije. Funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi, sa brauningovim bravljenjem uz pomoć dva masivna brega postavljena na gornjoj strani cevi koji se brave u unutrašnja udubljenja na navlaci. Okidanje se vrši dvostrukom akcijom ili jednostrukom (DA/SA), spoljašnjim udaračem.

Uzimanjem pištolja u ruke, odmah do izražaja dolazi fenomenalna ergonomija rukohvata. Kada je okvir prazan, korisnik može steći utisak da oružje nije najbolje izbalansirano, ali ubacivanjem punog okvira, utisak postaje znatno bolji. Izuzetna ergonomska rešenja i balansiranost masa daju strelcu osećaj sigurnosti prilikom upotrebe, što dodatno poboljšava generalni utisak o pištoljskom sistemu.

Ram pištolja je izrađen od čelika, što je karakteristično za sve modele ove serije. Iste je dužine kao i navlaka, koja je upadljivo niska, ali naleže odlično, radi glatko i precizno, što je posledica minimalne tolerancije odstupanja prilikom izrade pokretnih delova, kao i njihove detaljne završne obrade. Navlaka i ram su zaštićeni crnim polimerskim finišom, što im uvećava otpornost na vremenske uslove i produžava trajanje.

Sa obe strane, na prednjem i zadnjem delu navlake, primetni su kosi paralelni urezi, radi sigurnijeg hvata prilikom repetiranja, posebno u uslovima velike vlažnosti. Treba primetiti da su urezi na prednjoj strani navlake pomereni bliže otvoru za izbacivanje čaura, nego ustima cevi, a razlog tom rešenju je bezbednosne prirode, kako strelac ne bi približavao šaku cevi prilikom taktičko-borbene upotrebe oružja. Poluga ustavljača navlake postavljen je sa leve strane rama, ispred poluge mehaničke kočnice, koja je lako dostupna.

CoverPhoto

Detalj sa vatrene obuke prikadnika „Kobri”. : specijalne-jedinice.com

Vizuelno najuočljivija razlika novog modela „CZ 75 SP-01 Shadow” u odnosu na stariju seriju „CZ 75” je konstrukciono rešenje mehaničkih nišana. Nišani su četvrtasti, prednji je opremljen fiber-optik mušicom jarke crvene boje, dok je zadnji tipa „Novak”. Nišani su niski, borbeni i pomažu brzo angažovanje meta, odnosno prenos paljbe sa cilja na cilj.

Na prednjoj donjoj strani rama, ispod cevi, integrisana je standardna „Picatinny” šina koja dozvoljava montiranje dodatne taktičke opreme. Zadnja strana rama je iznad rukohvata produžena i izvijena na gore u vidu repa (tzv. „dabrov rep”), radi sigurnijeg hvata i radi zaštite šake strelca od oštrih ivica navlake. Sa obe bočne strane rama, u predelu iznad obarača, ram je bočno zasečen, kako bi se umanjila njegova ukupna širina u tom predelu i kako bi strelac lakše mogao pristupiti obaraču.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Širina oružja [mm]
209 114/120 42

Pistol CZ 75 SP-01 SHADOW, Česká zbrojovka a.s. . URL (1.12.2020).

Cev pištoljskog sistema „CZ 75 SP-01 Shadow” izrađena je od čelika, metodom hladnog kovanja, ožljebljena udesno četiri puta.

Pokretni delovi okidačkog mehanizma izrađeni su veoma precizno, sa finom završnom obradom. Specifično za ovaj model je i nepostojanje blokade udarne igle u okviru okidačkog mehanizma, koja u praksi sprečava opaljenje sve dok se obarač ne povuče do kraja i koja je uklonjena radi usavršavanja samog okidanja[1]. Povratna opruga je mekša, u odnosu na prethodne modele, što u praksi olakšava povlačenje navlake, ali i pojačava trzaj oružja prilikom paljbe. Okidanje je meko, sa kratkim hodom obarača i odsečno.

Bezbednost prilikom nošenja i rukovanja sistemom postignuta je obostranim postavljanjem poluge mehaničke kočnice iznad rukohvata, odnosno zareza na udaraču koji ga zaustavlja u slučaju da isklizne prilikom povlačenja. Površina poluge kočnice je ožljebljena, radi sigurnijeg rukovanja, a njenim angažovanjem udarač se blokira u napetom položaju[2]. Iznad poluge kočnice smešten je indikator otkočenosti pištolja u vidu tačke jarko crvene boje, koji je vidljiv kada je poluga u donjem položaju.

Taster za otpuštanje okvira postavljen je na prednjoj levoj strani rukohvata, u donjoj liniji branika obarača. Površina je ožljebljena i lako mu se pristupa. Taster se vrlo lako može premestiti na desnu stranu rukohvata, kako bi rukovanje pištoljem bilo olakšano i levorukim strelcima, a na zahtev kupca sistem se može isporučiti i sa obostrano postavljenim komandama. Otpuštanje i utvrđivanje okvira je glatko, a oni su dvoredni i kapaciteta 17 metaka u standardnoj verziji, za kalibar 9×19 mm Parabellum. Sistemi „CZ-75 SP-01 Shadow” kompatibilni su sa i sa okvirima predviđenim za modele „CZ 75”.

Branik obarača je prostran i ne ometa rukovanje ni kada strelac nosi rukavice. Njegova prednja strana je konveksno zaobljena i ožljebljena radi eventualnog postavljanja prsta strelca, prilikom gađanja, dok je donja strana zaobljena konkavno, kako bi pomogla hvat strelca.

Sam obarač je odlično rešen i fino obrađen i jedini je vidljivi deo pištolja koji odbija svetlost, dok su ostali delovi matirani.

[1] Otklanjanje sistema blokade udarne igle smanjuje silu okidanja.
[2] Kočnica se ne može aktivirati onda kada je udarač u prednjem položaju.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.