SPHINX SDP COMPACT

Godine 1876. u mestu Soloturn u severozapadnoj Švajcarskoj osnovana je kompanija „Sphinx”, čiji su proizvodi ubrzo postali sinonimi kvaliteta i precizne izrade. U godinama koje slede firma se razvijala i proširivala svoju proizvodnju, da bi sredinom osamdesetih godina prošlog veka predstavila i svoje prve oružane sisteme. Visoki standardi i upotreba kvalitetnih materijala u izradi svrstaće modele švajcarskih konstruktora u sam svetski vrh.

CoverPhoto

Vrhunska ergonomija, zajedno sa temeljnom i preciznom završnom obradom čine Sphinx SDP Compact komadom umetnosti! : Triple Bravo

Godine 2011. kompanija „Kriss Arms” postaje većinski vlasnik preduzeća „Sphinx”, a iste godine predstavljen je i prototip poluautomatskog pištolja sa oznakom „Sphinx SDP”, gde akronim „SDP” dolazi od Special Duty Pistol, što govori da je sistem prvenstveno namenjen službenoj upotrebi. Kao uzor izradi novog modela poslužila su rešenja odlične serije „Sphinx 3000”, a može se primetiti i uticaj češke „CZ 75”, ali u manjoj meri. Par meseci nakon promocije, predstavljen je i model sa skraćenom cevi „Sphinx SDP Compact”. Osnovna prednost ovih modela je što se skraćivanjem cevi[1] za nekoliko milimetara ne umanjuju karakteristike oružja, ali se dobija na kompaktnosti.

Poluautomatski pištolj „Sphinx SDP Compact” funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi i na tržištu se nudi u kalibru 9×19 mm Parabellum. Bravljenje metka realizuje se po unapređenom Brauningovom sistemu (tzv. „sigova brava”), kod kojeg je zadnji deo cevi proširen, ulazi u otvor za izbacivanje čaura i ravna se sa gornjom stranom navlake. Ovo dozvoljava ravnu gornju površinu navlake što se pozitivno odražava na preglednost okoline i nišanjenje strelca.

Sistem Sphinx SDP Compact okida dvostrukom ili jednostrukom akcijom (DA/SA), spoljašnjim udaračem, koji je optimalno skraćen i smanjuje mogućnost kačenja za odeću ili futrolu prilikom potezanja. Površina repa udarača je ožljebljena horizontalno radi sigurnijeg ručnog zapinjanja.

Karakteristično za pištolje ovog proizvođača jeste postupak izrade rama, koji je umnogome odgovoran za visoku cenu ovih modela. Ram je sastavljen od dva dela koji se mogu izrađivati od različitih materijala (čelika, polimera, aluminijumskih legura i slično), zavisno od modela. Kod modela serije „SDP” gornji deo rama izrađuje se od aluminijumskih legura koje se koriste u avio industriji, dok je donji deo rama izrađen od kvalitetnog polimera. Svi spoljašnji delovi pištolja zaštićeni su titanijum-aluminijum-nitridom (TiAIN), čime se obezbeđuje dugotrajnost i otpornost na ekstremne klimatske-terenske uslove. Takođe, svi spoljašnji delovi pištolja su matirani i ne reflektuju odsjaj.

Pištoljski rukohvat je odlične ergonomije sa bočnim oblogama koje se kao deo standardne opreme isporučuju u tri veličine (S, M, L). Sa prednje strane primetna su udubljenja za prste radi udobnijeg hvata, dok je zadnji, gornji deo rama izvijen i zakrivljen (tzv. „dabrov rep”) i štiti šaku strelca od donjih ivica navlake prilikom njenog kretanja tokom paljbe. Unutar praznine rukohvata postavljen je manji apsorber izrađen od polimera, čija je uloga da ublaži udar cevi i navlake u ram prilikom paljbe, što za posledicu ima i slabiji trzaj.

Taster za otpuštanje okvira postavljen je sa leve strane rukohvata i lako je dostupan prstu strelca. Kružnog je oblika, sa reljefnom površinom, a lako se može premestiti i na desnu stranu, radi potreba levorukih strelaca.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Širina oružja [mm]
188 95 35

Sphinx SDP Compact, Kriss USA . URL (2.12.2020).

Branik obarača je četvrtastog oblika i optimalne veličine, te ne ometa pristup obaraču ni prilikom nošenja debljih rukavica. Donja strana branika je ravna, ali je na mestu spajanja sa rukohvatom blago uvučena, kako bi hvat strelca bio sigurniji i udobniji. Prednja strana branika je konveksno zaobljena i ožljebljena, što je odlično rešenje za one strelce koji imaju naviku da prilikom hvata postavljaju prst na branik obarača. Obarač je pri dnu zakrivljen, sa uzdužnim žlebovima, kratkog i odsečnog hoda. Sila okidanja u SA (eng. single action) iznosi oko 1300 g, dok u DA (eng. double action) oko 3500 g, a fina i precizna završna obrada svih pokretnih delova okidačke grupe čini gađanje ovim pištoljem izuzetno prijatnim.

Ispred obarača na ramu pištolja „Sphinx SDP Compact” integrisana je Picatinny šina sa četiri žleba koja dozvoljava montiranje dodatne taktičke opreme poput laserskog obeleživača cilja i taktičkog svetla.

Navlaka pištolja izrađuje se od čelika, ima vođice celom dužinom i odlično naleže na ram, četvrtastog je oblika i bočno zasečena. Obostrani i krupni kosi urezi postavljeni su i na prednjoj i na zadnjoj strani i pomažu hvat i povlačenje navlake. Utvrđivač navlače smešten je sa leve strane oružja, a četvrtasti otvor za izvlačenje čaura sa desne i optimalne je veličine, te ne ometa izlazak čaure. Mehanički nišani su četvrtastog oblika, sa prednjim opremljenim postojanom belom tačkom i zadnjim sa jasno izraženim kanalom za nišanjenje koji je rađen po uzoru na „Novak” modele. U okviru standardnog seta isporučuje se zadnji mehanički nišan sa horizontalno ožljebljenom zadnjom stranom, čime je sprečena refleksija svetlosti i ometanje strelca prilikom nišanjenja. Na zahtev kupca mogu se isporučiti i odlični nišani proizvođača „Defiance” koji se opremaju optičkim vlaknom (prednji) i tricijumskim tačkama (zadnji).

Od primarnih bezbednosnih mehanizama, sistem je opremljen kočnicom udarne igle, kočnicom udarača, a sa spoljašnje strane vidljiv je obostrano postavljen dekoker koji je ujedno i manuelna kočnica. Poluga je lako dostupna, sa dubokim urezima radi sigurnijeg rukovanja. Indikator metka u cevi postavljen je bočno, obostrano, kružnog je oblika i može se uočiti, ali i opipati[2].

Dvoredni okviri u standardnoj verziji su kapaciteta 15 metaka.

[1] Kao i navlake i povratne opruge.
[2] Kada je metak ubačen u cev, vrh igle indikatora viri iz rama.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.