TAURUS PT 24/7 G2

Druga po redu, unapređena generacija poznatog Taurusovog sistema „24/7“, koja objedinjuje najbolje karakteristike serije „Taurus 800“ i prethodnih serija „24/7“. Reč je o modernom i pouzdanom pištoljskom sistemu, atraktivnog dizajna.

CoverPhoto

Nemački kvalitet i talenat za privlačan dizajn objedinjeni su i u sistemu Walther P99. : thetruthaboutguns.com

Pištoljski sistem „Taurus PT 24/7 G2“ je poluautomatski pištolj koji funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi. Na tržištu se nudi u tri osnovna pištoljska kalibra, 9×19 mm Parabellum, .40 S&W i .45 ACP. Odlikuje se izuzetnim ergonomskim rešenjima, a postavljanjem osnovnih komandi obostrano, sistem je prilagođen i potrebama levorukih strelaca. Kao što je slučaj sa svim sistemima namenjenim za službenu upotrebu, „Taurus PT 24/7 G2“ namenjen je za uništavanje žive sile u bliskoj borbi na distancama do 50 metara.

Okidanje se vrši unutrašnjim udaračem, dok je mehanizam okidanja DA/SA, uz hod obarača od oko 10 mm. Sila okidanja u SA (eng. single action) iznosi oko 3,5 kg. Imajući u vidu da je ovaj sistem prvenstveno namenjen službenoj upotrebi, objedinjava nekoliko pouzdanih sigurnosnih sistema.

Osnovna kočnica okidačkog mehanizma postavljena je preko udarne igle i podiže se tek kada je obarač povučen do kraja. Ukoliko se povlačenje obarača ne dovrši do kraja i obarač pusti u prednji položaj, sigurnosna rampa se automatski vraća i ponovo blokira udarnu iglu. Dodatno, duž obarača postavljena je poluga kočnice, tzv. predobarač, koja sprečava okidanje sve dok poluga i obarač ne budu zajedno povučeni do kraja[1]. Na zadnjoj strani polimerskog rama iznad rukohvata obostrano je postavljena višenamenska poluga koja u donjem položaju otpušta obarač, dok u gornjem služi kao klasična mehanička kočnica. U neutralnom, srednjem, položaju, sistem je, po ubacivanju metka u cev, spreman za paljbu. Ispred su obostrano postavljene poluge ustavljača navlake, dobro profilisane i lako dostupne.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Masa oružja [g]
188 [DA/SA DS] 106,6 [DA/SA DS] 808 [9×19 mm, .40 S&W ]
751,2 [.45 ACP ]

Taurus PT 24/7 G2 Instruction Manual, Taurus USA. URL (4.12.2020).

Standardni set sistema podrazumeva dva dvoredna, kutijasta okvira, koji sa zadnje strane imaju rupice radi lakšeg uvida u broj metaka u okviru, pomoćnim punjačem, priborom za čišćenje, dva ergonomska uloška za rukohvat različite veličine i uputstvo za upotrebu.

Ergonomski rukohvat je odlično rešen, sa dosta atraktivnih detalja. Širina se može prilagođavati potrebama strelca montiranjem uložaka različite veličine. Sa obe strane ostavljena su i udubljenja za smeštanje palca strelca prilikom hvata. Na zadnjoj strani rukohvata smeštena je originalna brava za zaključavanje, deo sigurnosnog sistema „Taurus Security System“. Zaključavanjem sistem nije moguće repetirati, niti povlačiti obarač. Otključavanjem mehanička kočnica se automatski vraća u gornji položaj, te je za upotrebu oružja potrebno polugu spustiti u srednju poziciju. Zaključavanje i otključavanje brave realizuje se upotrebom ključa koji se isporučuje u okviru standardnog seta, najčešće u dva primerka. Tasteri za otpuštanje okvira su četvrtastog oblika, ožljebljeni, obostrano postavljeni i lako dostupni. Ispred rukohvata postavljen je optimalno rešeni obarač koji omogućava glatko i odsečno okidanje. Branik obarača je četvrtastog oblika i na mestu spajanja sa rukohvatom je blago uvijen, radi sigurnijeg hvata strelca.

Navlaka pištolja izrađena je od čelika dobijenog mašinskom obradom, oštrijih ivica i deltoidnog preseka, a dugotrajnost je obezbeđena „tenifer“ zaštitom. Na zadnjem delu nalaze se obostrani, kosi urezi radi sigurnijeg hvata prilikom repetiranja, a na zadnjoj strani navlake smešten je i indikator zapetosti oružja crvene boje[2]. Na desnoj strani navlake, odmah iza otvora za izbacivanje čaura postavljen je i indikator metka u cevi, u vidu „jezička“ crvene boje koji viri kada je metak u cevi i može se opipati u uslovima smanjene vidljivosti. Sistem utvrđivanja navlake na ramu rešen je po uzoru na austrijske modele „Glock“, pa je za izvlačenje navlake potrebno istovremeno pritisnuti dole dve poluge koje su obostrano postavljene na ramu oružja, iznad obarača. Na taj način onemogućeno je izvlačenje navlake, odnosno rasklapanje jednom rukom.

Mehanički nišani tipa „Genuine Novak“ su četvrtastog oblika, niski, borbeni sa belim, tricijumskim tačkama. Zadnji je podesiv po pravcu i koso zasečen, sa jasno izraženim kanalom za nišanjenje.

Na prednjoj strani rama, ispod cevi, integrisana je šina koja omogućava montiranje dodatne taktičke opreme.

Cev je izrađena od čelika metodom hladnog kovanja, ožljebljena je udesno, sa korakom uvijanja od 1:250 mm i hromirana, čime je uvećana preciznost pogotka, odnosno dugotrajnost.

[1] Mehanizam koji je preuzet sa konstrukcije austrijskih pištolja Glock 17.
[2] Veoma pametno rešenje, s obzirom na to da je udarač unutrašnji.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.