Walther P99

Moderan sistem borbenog pištolja četvrte generacije namenjen prvenstveno službenim licima pri policijskim i vojnim formacijama. Serija pištoljskih sistema „P99“ je prva u okviru koje je nemački proizvođač ramove oružja izradio upotrebom kompozitnih materijala.

CoverPhoto

Nemački kvalitet i talenat za privlačan dizajn objedinjeni su i u sistemu Walther P99. : specijalne-jedinice.com

Sistem „Walther P99“ je poluautomatski pištolj veoma atraktivnog dizajna koji funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi, sa modifikovanim brauningovim sistemom bravljenja i okidanjem unutrašnjim udaračem. Namenjen je uništavanju žive sile u bliskoj borbi na daljinama do 50 metara. Mehanizam okidanja, koji proizvođač naziva „anti-stress trigger“ je DA/SA, a sila okidanja je konstantna i iznosi značajnih 4,08 kg pri DA (eng. double action), odnosno 2,04 pri narednom SA (eng. single action) okidanju. Hod obarača pri DA okidanju iznosi upadljivo dugih 15,2 mm, a pri SA iznosi 7,62 mm. Duži hod obarača, kao i veća sila okidanja pri DA okidanju namenski su ostvareni kao prevencija neželjenom opaljenju. Među korisnicima važi za izuzetno precizan, pouzdan i jedan od najbolje balansiranih pištolja IV generacije. Na tržištu je prisutan u dva kalibra, 9×19 mm Parabellum i .40 S&W .

S obzirom da je sistem namenjen prvenstveno za službenu upotrebu, objedinjava 3 sigurnosna mehanizma koji su unapređeni kod potonjeg modela „P99 Q“. Ram pištolja izliven je od kvalitetne polimerkse plastike, ojačane staklenim vlaknima. Zatvarač je izrađen od kovanog čelika, a navlaka i ostali metalni delovi zaštićeni su „tenifer“ zaštitom, koja pištolj čini veoma otpornim na koroziju i ogrebotine. Tvrdoća tretiranih delova[1] iznosi 64 Rokvela, a otpornost na uticaj slane vode je skoro stoprocentna. Poluge ustavljača navlake postavljene su sa obe strane rama, iznad rukohvata, dobro profilisane i upadljivo duge. Ovo radi olakšanog angažovanja prilikom nošenja rukavica. Sa donje prednje strane rama integrisana je „Picatinny“ šina na koju se može montirati dodatna taktička oprema, poput taktičkog svetla ili laserskog obeleživača cilja, odnosno uređaja koji objedinjavaju ova dva dodatka. Ergonomski rukohvat pištolja je odlično rešen. U okviru standardne opreme isporučuju se tri ergonomska uloška, mali, srednji i veliki, čijim montiranjem na zadnjoj strani rukohvata strelac može prilagođavati širinu rukohvata sopstvenim potrebama.

Navlaka je trapezoidno profilisana, oštrih, uglastih ivica, a na zadnjoj strani smešteni su široki obostrani kosi urezi koji hvat strelca prilikom repetiranja ili bezbednosne provere oružja čine sigurnijim.

Na gornjoj zadnjoj strani navlake postavljena je poluga manuelnog dekokera, koja prati liniju navlake i samim tim umanjuje mogućnost kačenja za odeću ili opremu, odnosno glavljenja u futroli. Mehanički nišani su četvrtastog oblika, niski, borbeni sa belim tačkama[2], postavljenim po principu 1-2. Zadnji je podesiv po pravcu.

Zanimljivo je da se u okviru standardnog seta isporučuju nišani izrađeni od kompozitnih materijala, dok se na zahtev kupca mogu isporučiti čelični.

U udubljenju na zadnjoj strani navlake smešten je indikator metka u cevi jarko crvene boje.

Okviri su dvoredni, zaštićeni od korozije, sa otvorima obeleženim brojevima sa zadnje strane, radi lakšeg utvrđivanja broja preostalih metaka. Kapacitet varira, zavisno od modela serije i kalibra, pa tako kod modela „P99 C AS“ u kalibru 9×19 mm iznosi 10 metaka, kod modela „P99 AS“ takođe u 9×19 mm, iznosi 15 metaka, dok kod istih ovih modela, ali u kalibru .40 S&W kapacitet okvira iznosi 8, odnosno 12 metaka. Lako se pune, utvrđuju i otpuštaju. Taster za otpuštanje okvira postavljen je obostrano, na braniku obarača, produžen, te je lako dostupan.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Širina oružja [mm]
180,3 [AS] 101,6 [AS] 33 [AS]

P99 AS, Walther Arms. URL (4.12.2020).

Branik obarača je četvrtastog oblika i ne ometa rukovanje ni prilikom upotrebe rukavica. Prednja strana branika je ožljebljena sa prednje strane.

Pištoljski sistem „Walther P99“ na tržištu je trenutno prisutan u četiri verzije, od kojih posebno treba istaći Walther P99 Q.

Sistem „Walther P99 Q“ je konstruisan isključivo za službenu upotrebu, a nakon stupanja na snagu veoma strogih bezbednosnih propisa nemačke policije za službene pištolje.

Pištoljski sistem „P99 Q“ je u osnovi „P99“ sa poluzapetim zatvaračem, ali za razliku od njega nema manuelni dekoker.

U odnosu na prethodne modele serije „P99“ vizuelno se mogu primetiti novine u dizajnu rukohvata, navlake i branika obarača, koji je pomeren unazad, radi produžavanja „Picatinny“ šine. Sistem „P99 Q“ je opremljen i transponderom koji omogućava brzu kompjutersku proveru osnovnih podataka o oružju, što je naznačeno i na zadnjoj strani rukohvata. Hod obarača ima dva naglašena kolena i iznosi oko 13 mm, sa silom okidanja od 32 N.

Što se sigurnosnih mehanizama tiče, „P99 Q“ je bez premca, a u skladu sa strogim nemačkim propisima, po kojima pištolj ne sme opaliti ni prilikom slobodnog pada sa visine od dva metra na tvrdu podlogu. Stoga, Walther P99 Q je opremljen automatskom kočnicom udarne igle, čiji mehanizam se podiže samo kada je obarač povučen do kraja i spušta se pri svakom puštanju obarača u prednji položaj. Takođe, deo konstrukcije je i sistem blokiranja okidačkog mehanizma. Dodatna dva mehanizma sprečavaju neželjeno opaljenje usled jake mehaničke sile: dodatna kočnica udarne igle, smeštena u zadnjem delu navlake koja se aktivira pri jakom mehaničkom udarcu, kao i još jedna kočnica okidačkog mehanizma koja se takođe aktivira u slučaju jakog mehaničkog stresa.

[1] Koji zahvaljujući tenifer zaštiti dobijaju matirani izgled.
[2] Koje i nakon minimalnog izlaganja svetlosti mogu svetleti u mraku i do 8 sati.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.