HECKLER & KOCH G36

Serija pušaka „G 36“ konstruisana je za potrebe nemačkih oružanih snaga i predstavljena tokom devedesetih godina. Evolucijom oružanih sukoba, nemačko vojno i državno rukovodstvo uvidelo je potrebu za modernizacijom pešadijskog naoružanja nacionalnih oružanih snaga. Stoga su pred konstruktore poznatog proizvođača „Heckler & Koch“ postavljeni zahtevi da novi sistem automatske puške bude u skladu sa NATO standardima, pouzdanog rada u svim terensko-klimatskim uslovima, modernog dizajna, prilagođen i levorukim strelcima. Tokom perioda razvijanja prototipa, nemački konstruktori ponudili su modernizovane sisteme, „G11“ i „G41“ koji ipak nisu zadovoljili standarde nemačkog Bundesvera[1]. Uspeh je postignut projektom sa do tada nekonvencionalnim rešenjima, oznake „G 36“.

CoverPhoto

Pripadnici „Kobri“ tokom priprema za javni prikaz operativnih kapaciteta u Beogradu. : specijalne-jedinice.com

Automatske puške „Heckler & Koch G36“ odlikuju se odličnom izbalansiranošću masa, ergonomijom, kompaktnim dimenzijama, pouzdanim radom i u velikoj meri su prilagođene i levorukim strelcima. Vizuelno posmatrano, sistem je veoma originalnog i futurističkog dizajna, u najvećoj meri izrađen od kvalitetnih kompozitnih materijala[2], što je postala ustaljena praksa vrhunskih proizvođača.

Sistem „HK G36“ funkcioniše po principu pozajmice barutnih gasova sa rotirajućim zatvaračem kao sistemom bravljenja. Gasni klip je kratkog hoda, čime je omogućeno da barutni gasovi ne deluju na čelo zatvarača, što se pozitivno odražava na pouzdanost rada oružja, posebno u uslovima velike zaprljanosti, odnosno na radni vek upotrebe.

Čelična cev je izrađena hladnim kovanjem, a unutrašnjost je hromirana i sadrži šest žlebova zakrivljenih udesno, sa korakom uvijanja koji omogućava punu rotaciju zrna na svakih 178 mm. Usta cevi opremljena su razbijačem plamena na kojem se primećuje detaljna završna obrada proreza. Radi optimizacije rada oružja, posebno pri ekstremnim temperaturama, na oblozi cevi vidljivi su redni otvori, postavljeni sa obe strane oružja.

Sanduk puške izrađen je od kvalitetne polimerske plastike, prožete staklenim i karbonskim vlaknima i sa čeličnim ojačanjima. Duž gornje strane postavljena je izdignuta platforma sa standardnim „Picatinny“ šinama[3], na koje se mogu montirati različite vrste taktičke opreme. Na istoj platformi postavljeni su i preklopivi mehanički nišani. Poluga za zapinjanje zatvarača je rešena neobično, smeštena je na gornjoj strani sanduka, a na njenom kraju se nalazi mobilna ručica koja se može zakrenuti i u levu i u desnu stranu, što olakšava taktičko-borbenu upotrebu i levorukim strelcima. Nakon repetiranja oružja, sistem automatski prebacuje regulator paljbe u zakočeni položaj.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Teor. brzina paljbe [met/min] ≈
500 sa uvuč. kund. [Commando] 228 [Commando] 750 [Commando]

HK G36 C Technical Data, Heckler & Koch. URL (12.9.2020).

Otvor za izbacivanje čaura postavljen je sa desne strane oružja, nema poklopac, nego ga zatvara sama konstukcija zatvarača kada je u prednjem položaju. Sa zadnje strane otvora postavljen je deflektor koji štite lice strelca od pogotka vrele čaure prilikom paljbe. Usadnik okvira kompatibilan je sa providnim[4] zakrivljenim okvirima kapaciteta 30 metaka kalibra 5,56 mm, koje proizvođač „Heckler & Koch“ izrađuje od kompozitnih materijala. Okviri su opremljeni bravicama pomoću kojih se može jednostavno realizovati spajanje/odvajanje okvira bez dodatnog alata. Zanimljivo je primetiti da pomenuti okviri nisu usklađeni sa NATO STANAG. Poluga za otpuštanje okvira postavljena je odmah iza usadnika, a ispred branika obarača. Strelac joj može pristupiti prstom kojim povlači obarač, bez potrebe da šaku sklanja sa rukohvata oružja.

Ergonomski rukohvat izrađuje nemački proizvođač, a odmah iznad i sa obe strane oružja postavljen je regulator rada, čime je oružje dodatno prilagođeno levorukim strelcima. Poluga regulatora je odlično profilisana, lako dostupna i dozvoljava tri režima: ukočen, jedinačnu ili poluautomatsku paljbu i automatsku. Režimi rada predstavljeni su slovima ili piktogramima bele (ukočen režim) i crvene boje. Kundak oružja je u potpunosti izrađen od kompozitnih materijala i takođe ga potpisuje proizvođač „Heckler & Koch“. Kupcima se nude teleskopski[5] i/ili preklopivi kundaci sa ili bez ergonomskih obrazina koje su podesive po visini.

CoverPhoto

Pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije tokom gađanja u noćnim uslovima. : Ministarstvo odbrane

Verzija sistema „HK G36“ koju je usvojila nemačka vojska opremljena je dualnim optičkim nišanom „ZF 3×4°“, koji kombinuje optički nišan sa uvećanjem do 3 puta, i refleksni neuveličavajući red dot nišan. Projektovanje crvene tačke ostvaruje se uz pomoć dnevne svetlosti ili baterije u uslovima smanjene vidljivosti.

Sistemi „HK G36“ su veoma cenjeni među korisnicima u svetu, a upotrebljavaju ih jedinice za specijalne namene francuske policije i vojske, poljski specijalci, dok se u regionu upotrebljavaju pri elitnim jedinicama crnogorske policije, Antiterorističkoj jedinici Lučko R. Hrvatske i drugim. U naoružanje Vojske Srbije sistemi „G36“ uvedeni su tokom 2009. godine. Značajnijim kontingentima pušaka „HK G36 Commando“ i „HK G36 KV“ raspolažu elitne brigade — 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada, a manji broj sistema „Commando“ je u upotrebi pri Odredu vojne policije specijalne namene „Kobre“.

[1] Naziv za nemačke oružane snage.
[2] Upotrebom kompozitnih materijala smanjuju se ukupna masa oružja i cena proizvodnje, a uvećava se period upotrebe.
[3] Nosači šina postavljeni su i na oblozi cevi po principu 3-6-9.
[4] Strelac u svakom momentu može pogledom proveriti koliko je metaka preostalo u okviru.
[5] Sa tri ili četiri pozicije, zavisno od željenog modela.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.