„RED DOT“ NIŠANI

Nišanski uređaji koji su izmenili način tradicionalnog nišanjenja. Usavršavanjem konstrukcije, pre svega lasera koji omogućavaju oštru i postojanu končanicu, „red dot“ nišani su postali sastavni deo formacijske opreme mnogih elitnih vojnih i policijskih jedinica, posebno onih za specijalne namene.

CoverPhoto

Modeli proizvođača „Aimpoint AB“ spadaju među najrespektabilnije i najpopularnije u svetu. : specijalne-jedinice.com

Red dot (srp. crvena tačka) nišani su vrsta neuveličavajućih nišanskih uređaja koji strelcu pokazuju mesto nišanjenja crvenom tačkom. Standardni tip ovih nišana koristi crvenu svetleću diodu u fokusu kolimatorske optike[1], čime se postiže efekat fiksiranosti crvene tačke, bez obzira na položaj i udaljenost oka strelca. To čini ove nišane izuzetno praktičnim jer omogućavaju brže nišanjenje, kao i bolju preglednost okoline, jer strelac ne mora da zatvara jedno oko kako bi nišanio. Drugim rečima, značajno uvećavaju borbenu efikasnost korisnika, a treba dodati i da su potpuno oslobođeni paralakse.

Svetleća dioda emituje crvenu svetlost od 670 nanometara talasne dužine. Sferično staklo daje sliku okruženja u nijansama svetlo zelene ili tirkizne boje, kako bi kontrast u odnosu na crvenu tačku bio izraženiji, a osvetljenje jače. Upotreba svetleće diode radi projekcije končanice znatno unapređuje pouzdanost nišana. Sama dioda koristi malo energije i njena baterija može da traje stotinama, pa čak i desetinama hiljada sati.[2]

Red dot nišani su danas na tržištu uglavnom prisutni u dve osnovne varijante: tubularnoj i otvorenoj. Tubularni red dot nišan podseća na standardni optički nišan i na njega se mogu montirati poklopci koji štite stakla od terenskih uslova, odnosno providne mrežice koje sprečavaju odbijanje sunčeve svetlosti od stakla. Otvoreni red dot nišan se sastoji od ravne baze i okvira u kome je refleksivna optika.

Na većini modela ovih nišana moguće je podešavati intenzitet crvene tačke, od izuzetno sjajne do jedva primetne, dok se upucavanje nišana vrši preko sistema klikova.

Red dot nišanski uređaji se montiraju na „Picatinny“ šine, ili posebne nišanske nosače, po pravilu postavljene na gornjoj strani oružja. Iako pozicioniranje nišana na nosaču zavisi od afiniteta korisnika, može se istaći da što je nišan bliži ustima cevi, to je, po pravilu, brzina angažovanja mete veća. Sa druge strane, što je nišan postavljen bliže kundaku, to je, po pravilu, izraženija preciznost pogotka.

Među najpoznatijim i najrasprostranjenijim modelima na tržištu danas jesu nišani kompanije švedske „Aimpoint AB“, koja je ujedno i prva promovisala refleksni nišan namenjen za montiranje na pušku 1975. godine.

Serija nišana „CompM3“ ovog proizvođača predstavljena je tokom 2005, a četvrta generacija ovih nišana predstavljena je u 2007. godini pod oznakom „Aimpoint CompM4“. Pomenute serije su do danas najprodavanije.

CoverPhoto

Nišani „Aimpoint CompM4“ na belgijskim sistemima „SCAR L CQC“, u kalibru 5,56 mm. Na oružju bližeg specijaliste montiran je i uveličavač 3×, takođe švedskog proizvođača. : specijalne-jedinice.com

Model „Aimpoint CompM4“ ima crvenu tačku veličine 2 MOA, koja na meti udaljenoj 100 metara zahvata krug prečnika oko 54 mm. Model koristi preklopnik sa 16 nivoa osvetljenja za dnevnu i noćnu upotrebu, a sa donje strane opremljen je nosačem kompatibilnim sa standardnim „Picatinny“ šinama. Kućište je izrađeno od kvalitetne legure aluminijuma, pa je nišan male mase (265 g bez dodataka) i prilično otporan na udarce. Proizvođač tvrdi da može funkcionisati pod vodom do 45 metara dubine i u ekstremnim klimatskim uslovima (od -45° do +71° Celzijusa). Upucavanje nišana vrši se preko sistema klikova, sa 16 mm na 100 metara u svakom kliku.

Od najpopularnijih modela vredi posebno istaći „Aimpoint Micro T-1“, koji je interesantan zbog veoma izražene kompaktnosti, na koju sugeriše i sam naziv. Izrađen od iste legure kao i model „Comp M4“, takođe je prilično robusan uz masu od 105 grama, a pod vodom može funkcionisati do 25 metara dubine. Veličina nišanske tačke iznosi 4 MOA, uz 12 mogućih osvetljenja za dnevnu i noćnu upotrebu, a napajanje je baterijsko i obezbeđuje autonomiju rada od pet godina.

Ohrabrena tržišnim uspesima ovog modela, kompanija je predstavila novi model kompaktnih „red dot“ nišana, oznake „Aimpoint Micro T-2“ sa još naprednijim performansama u odnosu na prethodni. Novi „Micro T-2“ izrađen je od legure aluminijuma, a površina kućišta je potpuno anodirana i ne reflektuje svetlost. Minijaturni nišan je sa šinom za montiranje težak 139 grama. Unapređena svetleća dioda i staklo daju izuzetno oštru sliku, sa crvenom tačkom veličine 2 MOA. Aimpoint Micro T-2 strelcu nudi ukupno 12 nivoa osvetljenja (8 dnevnih uključujući jedan sa ekstremno jakim osvetljenjem i četiri noćna podešavanja). Posebna pažnja posvećena je unapređivanju performansi nišana u uslovima smanjene vidljivosti ili potpunog mraka, te je nišan kompatibilan sa uređajima za noćno nišanjenje/osmatranje. Opremljen je preklopivim poklopcima sa prednje i zadnje strane, od kojih je zadnji transparentan. Baterija od 3V tipa „CR2032“ koristeći naprednu tehnologiju ACET (eng. Advanced Circuit Efficiency Technology) i obezbeđuje autonomiju od 50 000 radnih sati, tj. duže od pet godina. Konstruktori tvrde da nišan može funkcionisati u uslovima od -45° do +71° Celzijusa, a pod vodom do 25 metara dubine.

[1] Tj. optike koja sadrži nagnuto sferično ogledalo koje reflektuje svetlosni zrak.
[2] Primera radi, autonomija rada nišana „Aimpoint CompM4“ iznosi 8 godina, prema tvrdnjama proizvođača.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.