RS9 VAMPIR

Početkom 2019. godine među novostima u oblasti odbrambene industrije na ovim prostorima, značajnu pažnju privukla je vest o završnim fazama razvijanja jednog ozbiljnog, veoma interesantnog projekta, sa izuzetnim potencijalom.

CoverPhoto

Sistemi RS9 Vampir su tokom sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2019ˮ privukli veliko interesovanje posetilaca. : specijalne-jedinice.com

Naime, Tehnički remont iz Bratunca[1] u Republici Srpskoj je nakon „tri godine razvoja, usaglašavanja i testovaˮ tržištu ponudio sistem poluautomatskog pištolja zvučnog naziva – RS9 Vampirˮ. Zahvaljujući dobroj volji i profesionalizmu rukovodstva preduzeća, imali smo privilegiju da se detaljnije upoznamo sa radovima na projektu, kao i konstrukcijskim detaljima sistema.

Već na prvi pomen naziva projekta pažnju pleni jedna od najstarijih srpskih reči, koja je opšteprihvaćena u svetu. U Tehničkom remontu kažu da je to rezultat marketinških motiva uvoznika iz SAD da sistem nosi atraktivan, zvučan naziv.

Odlučili smo se za reč vampir, jer je to jedna od najstarijih srpskih reči, ali pravi naziv je „RS9ˮ.
TRB

Rad na projektu, pored izuzetne motivacije i entuzijazma, nosio je sa sobom i pregršt izazova, ali rukovodstvo nijednog momenta nije odstupilo od svog motoa „Pravimo da traje!ˮ, ne pristajući ni na kakve kompromise kada je kvalitet materijala i finalnog proizvoda u pitanju! Upravo iz tog razloga „imali smo mnogo konsultanata, konstruktora iz kompanija sa naših, ali i prostora Evropske unije, koji su nudili rešenjaˮ, ali je kompletan sistem u krajnjoj meri proizvod znanja i iskustva Tehničkog remonta, na čelu sa glavnim konstruktorom g. Vladimirom Popovićem.

Poluautomatski pištolj „RS9ˮ funkcioniše po principu kratkog trzaja cevi i modifikovanog Browning sistema bravljenja (tzv. „sigova bravaˮ), sa DA/SA okidanjem[2]. Vizuelno i konstrukcijski neodoljivo podseća na švajcarski klasik „SIG P220ˮ, odnosno seriju „CZ 99ˮ iz Kragujevca, što će kod starijih generacija nesumnjivo izazvati makar blagi osećaj nostalgije. Jedan od osnovnih kriterijuma koji je novi sistem trebalo da zadovolji u fazi razvoja je pouzdanost u svim klimatsko – terenskim uslovima[3], sa posebnom pažnjom na optimizaciju performansi pri brzoj, borbenoj paljbi. U vezi sa tim, značajno je istaći da je dužina rama jednaka dužini navlake cevi[4], što omogućava i duže vođice, odnosno stabilno, pouzdano kreatanje navlake pri radu.

Sistem je namenjen profesionalcima i svaki je detalj na njemu proizašao iz prakse.
TRB

Takođe, u fazi razvijanja projekta od ogromnog značaja za rad imali su „saveti i iskustva posebno obučenih pripadnika policije Republike Srpske, kao i takmičara u praktičnom streljaštvuˮ[5]. Stoga je veliki trud uložen i u optimizaciju balansiranosti masa oružja.

Poseban ponos konstruktora iz Republike Srpske predstavlja konstrukcijsko rešenje poluge dekokera. Naime, „poluga dekokera, jedinstvena za naš pištolj, ima dve funkcije, da vrati udarač u prednji položaj, odnosno ustavi navlaku pištolja u zadnjem položaju pri ispaljivanju poslednjeg metka. Na ovaj način smo eliminisali jednu polugu iz konstrukcije sistemaˮ.

Osnovne komande na sistemu su raspoređene logično, dobro su profilisane i lako se opaža fina, završna obrada. U izradi udarača cilj je bio da „omogući maksimalnu kontrolu oružja i u najtežim uslovimaˮ. Imajući u vidu da je proizvodnja sistema na samom početku, dostupni modeli favorizuju desnoruke strelce, ali u rukovodstvu ističu da „ćemo u skoroj budućnosti imati model koji će biti podjednako upotrebljiv kako za desnoruke, tako i za levoruke strelceˮ. Prizmatična navlaka je zakošena na bočnim stranama, sa jasno izrađenim, obostranim urezima na zadnjem i prednjem kraju, radi sigurnijeg hvata pri povlačenju.

TAKTIČKO-TEHNIČKE KARAKTERISTIKE
Dužina oružja [mm] Dužina cevi [mm] Širina oružja [mm]
190,5 108 39,5

RS9 Vampir, TRB . URL (2.12.2020).

Mehanički nišani ostvaruju dužinu nišanske linije od 161 mm i „Novakˮ su dizajna, sa tri tačke, a u razvoju su nišani trouglastog oblika, odnosno modeli sa tricijumskim cevčicama. U izradi rama konstruktori su se odlučili za dural aluminijum T7075-T6, kako bi korisnicima, posebno profesionalcima, omogućili maksimalnu pouzdanost i kontrolu u svim uslovima. Obloge rukohvata su za sada standardizovane veličine, a kupcima će se isporučivati izrađene od polimera/gume, dok će se na zahtev kupca isporučivati i aluminijumske obloge. Poluga za oslobađanje navlake postavljena je na levom profilu, iznad obarača. Branik obarača je prostran, omogućavajući strelcu optimalno rukovanje i pri nošenju rukavica, a sa prednje strane je ožljebljen. Ispred branika integrisana je „Picatinnyˮ šina sa četiri pozicije, omogućavajući prihvat taktičkih dodataka.

U Tehničkom remontu predviđaju da bi razvoj compact verzije trebalo da počne tokom 2020. godine, a zainteresovanim kupcima su, pored standardne, dostupne i ekskluzivne verzije, odnosno verzije sa navojem za montiranje prigušivača pucnja.

Da je projekat kvalitetno realizovan i da akumulira ogroman potencijal, svedoče i brojne uspešne promocije na poznatim sajmovima naoružanja, poput „IDEXˮ u Abu Dabiju 2016. i 2019, zatim „IDEFˮ u Istanbulu 2016, „Partner 2017ˮ i „Partner 2019ˮ u Beogradu, „Eurosatoryˮ u Parizu 2018. godine i drugi.

[1] Preduzeće je osnovano 1955. godine kao državno preduzeće za održavanje, popravku i remont motornih vozila. Višedecenijski razvoj i inovacije u proizvodnom programu označili su Tehnički remont kao pouzdanog partnera i veoma važan element u sistemu nacionalne bezbednosti i odbrane Republike Srpske.
[2] Sa silom okidanja od 2,2 kg pri SA, odnosno 5,5 kg pri DA okidanju.
[3] U prilog tome govore i podaci iz poslednjeg opsežnog testiranja sistema: ispaljeno je prek 15 000 metaka u ekstremnim uslovima, kao što su temperatura -40°C i +60°C, nakon potpunog potapanja u vodu, potapanja u blato i posipanja peskom. Nakon 15 000 metaka sistem je zabeležio 6 zastoja, za koje se nije pouzdano moglo utvrditi jesu li posledica istrošenosti sistema, ili upotrebljene municije, ali rukovodeći se profesionalnom odgovornošću, konstruktori su ove zastoje pripisali ipak pištolju. Zanimljivo je primetiti da su nakon svakih 1000 metaka gađane kontrolne grupe i da su grupe nakon sedam i osam hiljada metaka bile uspešnije, nego na početku testiranja (kontrolne grupe gađane su iz sprege za upucavanje pištolja, kako bi se eleminisao ljudski faktor).
[4] Eng. long dust cover.
[5] Eng. International Practical Shooting – IPSC.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.