RONILAČKA OBUKA JSP SIPA BOSNE I HERCEGOVINE

Jedinica za specijalnu podršku formirana je septembra 2005. godine kao organizaciona jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu (eng. State Investigation and Protection Agency — SIPA), namenjena za izvršavanje najsloženijih taktičkih i operativno-tehničkih policijskih radnji u svim uslovima i u skladu sa ovlašćenjima zasnovanim na zakonu. Posebna namena, a samim tim i velika odgovornost, zahtevala je ulaganje značajnih resursa u obuku i opremanje kadra, kako bi operativnost jedinice dostigla visok nivo u racionalnom vremenskom periodu.

CoverPhoto

Detalj sa obuke. : SIPA, BiH

Zalaganjem rukovodstva jedinice i menadžmenta Državne agencije za istrage i zaštitu, Jedinica za specijalnu podršku je uspela da značajan deo obuke policijskih službenika realizuje u saradnji sa respektabilnim instruktorima i jedinicama iz inostranstva, dok pripadnicima na raspolaganju stoji pouzdano naoružanje i oprema. Efikasnost u izvršavanju poverenih poslova i zadataka, profesionalnost i konstantno usavršavanje učinili su Jedinicu za specijalnu podršku SIPA bitnim faktorom Bosne i Hercegovine u borbi protiv organizovanog kriminaliteta i terorizma.

Važan deo zadataka i poslova iz namene jedinice izvršava i posebno obučena ronilačka grupa Jedinice za specijalnu podršku, koja se, po formiranju jedinice, ubrzo organizovala u okviru Odseka za operacije „Beta“. U sastav grupe ušli su pripadnici koji su iskazali želju za stručnim usavršavanjem iz ovog segmenta specijalističke obuke i koji su prošli detaljan specijalistički lekarski pregled.

Prva osnovna obuka pripadnika ronilačke grupe organizovana je u prostorijama i bazenu koji koristi ronilački klub „Buk“ iz Banja Luke. Kurs osnovne obuke podrazumevao je teorijska predavanja o elementima ronilačke opreme, njihovoj nameni i načinu upotrebe. Takođe, značajan deo predavanja odnosio se i na osnove dekompresije, ali i kriterijume za planiranje i organizovanje valjanog plana zarona. Prve radnje praktičnog dela kursa izvedene su u bazenu ronilačkog kluba, radi navikavanja pripadnika na vodeno okruženje i uvežbavanja radnji montiranja opreme ispod vodene površine. Radi kreiranja što realnijih uslova u obučavanju pripadnika Jedinice za specijalnu podršku, najveći deo praktičnog dela osnovne obuke realizovan je u Crnoj Gori, u mestu Rose. Kako bi dobili pozitivne ocene i uspešno kompletirali kurs, pripadnici Jedinice za specijalnu podršku morali su da zadovolje standarde instruktora u izvođenju osnovnih radnji poput pražnjenja maske pod vodom, montiranja opreme na dubini od 5 metara, balansiranja, „bratskog disanja“ i slično.

Radnje „bratskog disanja“ izvode se u situacijama kada roniocu ponestane vazduha u boci, pa prelazi na deljenje regulatora sa roniocem iz svog para ili grupe.

Uvežbavanje ovih radnji veoma je značajno za sticanje i razvijanje poverenja između pripadnika ronilačke grupe, kao i za dizanje njihovog individualnog samopuzdanja prilikom izvođenja zarona.

Uspešnim kompletiranjem osnovnog kursa ronjenja, pripadnici ronilačke grupe Jedinice za specijalnu podršku SIPA BiH dobili su prvu ronilačku zvezdicu i zvanja usklađena sa standardima CMAS[1], prestižne internacionalne ronilačke škole.

Stečene veštine i zvanja bile su samo prvi korak u stvaranju visokoobučene i operativne ronilačke grupe Jedinice za specijalnu podršku. Potreba za stručnim usavršavanjem dodatno je uvećana i otežanim terenskim uslovima karakterističnim za teritorijalne vode Bosne i Hercegovine (niska temperatura vode, velika zaprljanost, jake vodene struje i slično). Odlukom menadžmenta Agencije na čelu sa g. Goranom Zubcem, koji je uvideo potrebu za ustrojavanjem posebno obučene i opremljene specijalističke ronilačke grupe i njenom značaju u radu Državne agencije za istrage i zaštitu, otpočelo je planiranje i organizovanje stručnih usavršavanja pripadnika ronilačke grupe Jedinice za specijalnu podršku u zemlji i inostranstvu. Ronioci su uspešno kompletirali specijalističke kurseve iz MES (minsko-eksplozivna sredstva) oblasti (eng. explosive ordnance disposal — EOD) po NATO standardima i stekli zvanja MES tehničara II nivoa u okviru kojih su ronioci savladali veštine izviđanja, lociranja, prepoznavanja i izvođenja kontrolisanih detonacija minsko-eksplozivnih sredstava pod vodom.

CoverPhoto

Detalj sa obuke MES tehničara. : SIPA, BiH

Planom i programom obuke pripadnika ronilačke grupe Jedinice za specijalnu podršku velika pažnja se posvećuje usavršavanju podvodne orijentacije ronilaca, pretrage terena (dna vodenih površina i zemljanih površina u neposrednoj blizini vode), izvođenju zarona na većim dubinama u hidroakumulacionim jezerima, ronjenju u jakim strujama i slično. U poslednje vreme ukazala se potreba za usavršavanjem taktike spasavanja ljudi iz brzih rečnih tokova, kao i na poplavljenim zemljanim područjima, što je implementirano u redovno treniranje.

Takođe, predviđena su i stručna usavršavanja kroz združenu obuku sa jedinicama iz inostranstva. Dobra saradnja u tom pravcu ostvarena je sa roniocima Odeljenja za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku češke policije (eng. Department for Special Diving Activities and Training of the Czech Police). Sa kolegama iz Češke ronioci Jedinice za specijalnu podršku realizovali su složene kurseve tehničkog ronjenja (koje se odnosi na zarone na većim dubinama upotrebom suvih odela) u skladu sa standardima TDI asocijacije, kao i kurseve podvodnog deminiranja. Zajednički kursevi su organizovani kako u zemlji, tako i u susednoj Crnoj Gori, a stečena znanja su inteligentno iskorišćena prilikom čišćenja dna reke Save, koje su ronioci Jedinice za specijalnu podršku izveli u saradnji sa roniocima iz Češke i tom prilikom su uspešno uklonjenje veće količine neeksplodiranih ubojitih sredstava — NUS. Zadaci ove vrste su izuzetno rizični i zahtevaju posebnu obučenost i opremljenost ronilaca. Uspešnim izvršavanjem zadataka, angažovani ronioci su opravdali ukazano poverenje, ali i kvalitet obuke koja se planira i izvodi usvojenim planom i programom u jedinici.

Pored ovih, ronioci Jedinice za specijalnu podršku SIPA BiH u praksi su često bili angažovani u okviru zadataka potrage i obezbeđivanja predmeta za koje postoje osnovi sumnje da su u vezi sa izvršenim ili pokušanim krivičnim delima, koji su odbačeni u teritorijalne vode BiH.

OPREMA

Od posebne opreme koja stoji na raspolaganju pripadnicima ronilačke grupe Jedinice za specijalnu podršku u upotrebi su neoprenska odela debljine 5 mm, a za potrebe zarona na većim dubinama koriste se suva odela poznatog proizvođača „Ursuit“. Osnovnu ronilačku opremu specijalista čine i kompenzatori plovnosti takođe od istog proizvođača, ronilački kompjuteri „Liquivision“, „X1“ i „Suunto“, kao i hidrostatički regulatori „Poseidon“, a ronilački satovi i noževi dolaze od raznih proizvođača i često ih specijalisti nabavljaju i privatno. U upotrebi su i dvobočnici zapremine 2×12 litara, sa vazduhom kompresovanim na 200 bara, kao i dodatne boce zapremine 7 i 10 litara, takođe sa vazduhom kompresovanim na 200 bara.

CoverPhoto

Specijalisti organizovani kao ronilački par. : SIPA, BiH

Od naoružanja specijalističkoj grupi ronilaca na raspolaganju stoje kompaktni PDW (eng. personal defence weapon) „FN P-90“ u specifičnom kalibru 5,7×28 mm. Relativno mala masa oružja, dobra ergonomska rešenja i veliki kapacitet okvira čine ga dobrim izborom za borbene zadatke za koje su ronioci Jedinice za specijalnu podršku specijalizovani. Takođe, kao mogući izbor javlja se i automatska puška „FN SCAR L CQC“ u kalibru 5,56×45 mm NATO, koja se može prilagoditi potrebama ronioca montiranjem holografskog nišana „EOTech 553“ za koji proizvođač tvrdi da može funkcionisati na dubinama do 20 metara. Kada je reč o sekundarnom naoružanju, logičan izbor jesu poluautomatski modeli austrijskog pištolja „Glock 17 “ u kalibru 9×19 mm Parabellum, koje karakteriše pouzdan rad u svim uslovima.

Jedinica za specijalnu podršku SIPA BiH, iako relativno mlada, uspela je da zalaganjem menadžmenta Agencije u kratkom vremenskom periodu postavi valjane osnove obuke svojih policijskih službenika. Konstantnom specijalizacijom ronioci Jedinice za specijalnu podršku i njihove kolege uvećavaju i usavršavaju svoja znanja, uvećavajući tako i operativnost cele jedinice, a kako bi mogli efikasno da odgovore na najsloženije poslove i zadatke koji im se poveravaju, a sve u cilju jačanja bezbednosti svih građana Bosne i Hercegovine.

[1] Fra. Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques. CMAS je prva internacionalna ronilačka škola, osnovana još 1959. godine i okuplja nacionalne ronilačke saveze.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.