TRENAŽNA MUNICIJA „FX SIMUNITION“

Specijalistička obuka i stručna usavršavanja izvode se neprekidno, a akcenat se stavlja na kreiranje uslova što približnijih realnim. Od velikog značaja za iskustvo i samopouzdanje svakog specijalca jesu gađanja i taktičke vežbe tokom kojih se upotrebljava bojeva municija. Ipak, nabavka bojeve municije može predstavljati problem, jer iziskuje značajna novčana sredstva, a sa druge strane, upotreba bojeve municije predstavlja opasnost za prisutno ljudstvo a istovremeno sprečava pripadnike da prilikom vežbi gađaju jedni druge.

CoverPhoto

Trenažna municija u redeniku sa samootpadajućim člancima, predviđena za mitraljez kalibra 5,56 mm. : Steve Dock

Imajući u vidu ove ograničavajuće okolnosti upotrebe bojeve municije u obuci pripadnika, Kanađanin Dejvid Lukston (eng. David Luxstone) je krajem osamdesetih godina predstavio svoj projekat pod nazivom „FX Simunition“. Trenažna „FX Simunition“ predstavlja vrstu municije namenjene za izvođenje obuke službenih lica pri policijskim i vojnim jedinicama.

„FX Simunition“ municija izrađuje se u različitim kalibrima, poput .38 koji je uglavnom predviđen za revolvere, 9×19 mm Parabellum, koji je predviđen za pištolje i automate, odnosno 5,56×45 mm NATO, predviđen za puščane sisteme i dr. Čaura je skraćena, a na prednjem delu se nalazi teleskopski nosač metka izrađen od plastike. Zrno je izrađeno od plastike i kod ove vrste municije je punjeno neotrovnom bojom koja se rastvara u vodi, a kupcima se nudi u šest nijansi. Prilikom opaljenja trzaj oružja približno je realan, kao kod opaljenja bojevog metka, a zrno se po udaru u prepreku raspada i ne rikošetira, ostavljajući vidljiv trag, na osnovu kojeg se kasnije procenjuje ubojitost koju bi isti takav pogotak imao da je u pitanju bio bojev metak. Pored ove „obeležavajuće“ municije, isti proizvođač nudi i municiju koja na meti ne ostavlja obojene tragove.

Prema tvrdnjama proizvođača, FX Simunition municija u kalibrima .38 i 9×19 mm Parabellum zadovoljava taktičku preciznost do 7,6 metara, a u kalibru 5,56×45 mm NATO do 30 metara.

Uz FX Simunition municiju, proizvođač obavezno isporučuje i opremu za konverziju oružja, a na zahtev kupca, isporučuje se i zaštitna oprema.

Oprema za konverziju ima dvostruki značaj. Prilikom montiranja na oružje istovremeno onemogućava upotrebu bojeve municije, a dozvoljava gađanje sa „FX Simunition“. Proizvođač izrađuje opremu za konverziju pištolja u vidu navlake (najčešće jarko plave boje) i posebne cevi sa zatvaračem. Ovi delovi se jednostavno zamene umesto pravih i pištolj je spreman za upotrebu „FX Simunition“ municije. Boja konverzije je standardizovana, što znači i obavezu za svakog proizvođača, koji po licenci proizvodi opremu ove vrste, da je označava izrađuje u tačno određenoj nijansi boje. Oprema za konverziju predviđena je za razne pištoljske modele, poput „Glock 17“, „Glock 19“, „Glock 22“, „Glock 23“, „Glock 31“, „Glock 35“, zatim za „Browning HP“, nemački „Walther P 99“ i „P 990“, modele „SIG Sauer“, „HK USP“, „Beretta 92 FS“, „Beretta PX4 Storm“ i mnoge druge. Treba istaći i da mnogi od proizvođača ovih pištolja kupcima nude i svoje verzije za trenažnu municiju FX Simunition, pa tako, na primer, „Glock Inc“ nudi svoj model u oznaci „Glock 17T FX“ sa ramom upadljivo plave boje.

U kategoriji automata (eng. submachine gun) oprema za konverziju izrađuje se, na primer, za seriju HK MP 5, a u kategoriji automatskih pušaka, konverzija se izrađuje, na primer, za američke platforme „Colt M4“, kod kojih se menja zatvarač sa nosačem i gornji deo sanduka puške.

Takođe, kupcima se nude i konverzije za sačmarice, kao i lake mitraljeze.

S obzirom da pogodak ovom neubojitom municijom ipak nije prijatan, proizvođač kupcima nudi i zaštitnu opremu u modelima za muškarce i za žene. Oprema se sastoji od zaštite za lice i grlo, zaštitnih prsluka, bluza i pantalona, zaštite za prepone i zaštitnih rukavica.

Značaj ove municije u obuci pripadnika je izuzetan, jer omogućava kreiranje situacija koje su veoma približne realnim. Pripadnici podeljeni u suprotstavljene timove ili grupe mogu da, uz približno realan trzaj oružja, gađaju jedni druge, usložnjavajući tako izvršavanje vežbi na treningu. Dodatno, za upotrebu ove municije u procesu obuke nije nužno posebno opremati postojeće ili projektovati i izrađivati nove objekte.

Tekst je autorsko delo urednika sajta. Tekst je u celini zaštićen autorskim pravima. Kopiranje ili preuzimanje na drugi način, bez dozvole urednika, podložno je tužbi.